Draadvonken

Bij draadvonken, ook wel draaderoderen genoemd, wordt een dunne messing draad gebruikt als elektrode. Deze bewerking lijkt qua beweging en denkwijze een beetje op figuurzagen, maar dan vele malen nauwkeuriger! Het snijproces moet buiten het werkstuk/basismateriaal gestart worden of vanuit een startgat. Daarna loopt de machine een geprogrammeerde contour.

Het proces

Op een PC wordt deze contour geprogrammeerd, vaak wordt deze ook door de klant digitaal aangeleverd. Het werkstuk of basismateriaal wordt op de machine geklemd en uitgeklokt. De draad rolt van een spoel en fungeert als elektrode waarbij de machine de voorgeprogrammeerde contour afloopt. Tussen de draad en het werkstuk ontstaat een vonkenregen welke het materiaal doet smelten en verdampen. Je kan ‘doorlopende’ contourgaten recht en conisch snijden en ook nippels en inzetstukken. Het snijden gebeurd in gedemineraliseerd water, het verbrande materiaal spoelt weg in het water dat constant gefilterd wordt.

Voordelen van draadvonken

Draadvonken is een excellente manier van materiaalbewerking door onder andere de volgende voordelige eigenschappen:

 • Draadvonken kan worden toegepast op zowel ongeharde als geharde materialen.
 • Doordat de machine 4-assig kan bewerken kunnen zowel 2D als 3D vormen kunnen worden gerealiseerd. Van piramide- of kegelvorm tot spiebanen en splines: het behoort allemaal tot de mogelijkheden van draadvonken!
 • In vergelijking met het proces van zinkvonken kan het draadvonkproces vaak sneller opgestart worden omdat er niet eerst een vormelektrode (of meerdere vormelektrodes) aangemaakt dient te worden. Enkel de voorgeprogrammeerde vorm moet worden aangemaakt.

Belangrijk is dat u een goed en betrouwbaar bedrijf inschakelt voor werkzaamheden op het gebied van draadvonken. MF Vonkverspaning helpt u hier graag bij. Dankzij onze 30 jaar ervaring brengen wij uw project tot een goed einde met de nodige precisie. Interesse in onze diensten of heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag!

Interesse in onze werkzaamheden?

Voor een vrijblijvende offerte kunt u contact opnemen met MF vonkverspaning. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  Uw naam

  Uw email

  Uw telefoonnummer

  Uw bericht

  Ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden. Lees hier ons privacybeleid (*)