Vonkverspanen

Vonkverspanen of vonkeroderen is een vorm van verspanen waarbij met een draad of vormelektrode materiaal uit een werkstuk kan worden weggenomen. Met vonkverspanen kunnen vormen gemaakt worden in of uit nagenoeg alle elektrisch geleidende materialen. Ook gehard materiaal en volhardmetaal kunnen met uiterste precisie bewerkt worden, met een nauwkeurigheid tot 0.005mm.

Soorten vonkverspanen

Doorgaans wordt er een onderscheid gemaakt tussen zinkvonken en draadvonken. Zoals de naam eigenlijk doet vermoeden wordt bij zinkvonken gebruik gemaakt van een vormelektrode die als het ware in het te bewerken metaal ‘zinkt’. Draadvonken is een techniek waarbij je als het ware  ‘figuurzaagt’ met een draad. Bij beide technieken is het verspaningsproces een ‘vonkenregen’ welke het materiaal laat smelten en verdampen.

Voordelen

Vonkerosie heeft vele toepassingen, enige vereiste is dat het materiaal elektrisch geleidend is. Bijvoorbeeld brons, koper, messing, RVS en aluminium kunnen kunnen met vonkverspanen bewerkt worden, maar ook titanium en andere super alloys.

Vonkverspanen is een relatief onbekende manier van materiaalbewerking en kenmerkt zich door de unieke eigenschappen, die op hun beurt weer zorgen voor vele voordelen, namelijk:

 • Zowel ongeharde als geharde materialen kunnen worden bewerkt door middel van vonkverspanen. Hierdoor is het een veelzijdige techniek die op elk elektrisch geleidend materiaal toegepast kan worden.
 • Vonkverspanen is een zeer nauwkeurige techniek.  Het is een techniek die ook zeer geschikt is voor het maken van kleine, fragiele onderdelen en vormen.
 • Of het nu gaat om het aanbrengen van gaten, het bewerken van (kleine en dunne) vormen of onderdelen, vonkverspanen is een ideale optie.

Een beperking kan zijn als een product voorzien is van een verflaag, coating of het product een andere niet geleidende oppervlakte behandeling ondergaan heeft.

Dankzij onze jarenlange ervaring kunnen wij bij MF Vonkverspaning zorgen voor precisie, betrokkenheid en betrouwbaarheid op het gebied van alle soorten vonkverspaning. Interesse in onze diensten of heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op! Wij helpen u graag.

Interesse in onze werkzaamheden?

Voor een vrijblijvende offerte kunt u contact opnemen met MF vonkverspaning. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

  Uw naam

  Uw email

  Uw telefoonnummer

  Uw bericht

  Ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden. Lees hier ons privacybeleid (*)