Zinkvonken

Zinkvonken is een specifieke vorm van vonkverspanen waarbij een vormelektrode in het te bewerken materiaal ‘zinkt’. Een vormelektrode kan machinaal maar ook handmatig bewerkt worden of aangepast in iedere gewenste vorm. Met deze elektrode kan een werkstuk bewerkt worden in vormen of op plaatsen die op een andere manier niet te bewerken is. Blinde gaten en scherpe hoeken behoren tot de toepassingen van zinkvonken.

Zinkvonken kan worden gebruikt voor elk materiaal dat elektriciteit kan geleiden, zoals (gehard of ongehard) staal, RVS, brons, koper, messing en aluminium.

Het proces

Over het algemeen verloopt het proces van zinkvonken als volgt. Naast dat er natuurlijk materiaal nodig is voor het werkstuk, is er ook een op maat gemaakte vormelektrode nodig. Deze elektrode wordt meestal gemaakt van koper of grafiet. Voor sommige vormen moeten meerdere elektrodes worden gemaakt.

Tijdens het vonkproces ontstaat een ‘vonkenregen’ waardoor het materiaal smelt en verdampt waardoor de gewenste vorm in het materiaal ‘zinkt’. Het proces vindt plaats in olie waarin het verbrande materiaal weg kan spoelen.

Toepassingen van zinkvonken

Zinkvonken wordt gebruikt in alle takken van de techniek, matrijzenbouw, luchtvaart, ruimtevaart en petrochemie zijn daar een aantal voorbeelden van.
Wij bij MF Vonkverspaning hebben al 30 jaar lang ervaring met zinkvonken, en dit komt ook goed naar voren in onze precisie, betrokkenheid en betrouwbaarheid! Heeft u interesse in onze diensten of heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op! Wij helpen u graag.

Interesse in onze werkzaamheden?

Voor een vrijblijvende offerte kunt u contact opnemen met MF vonkverspaning. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

    Uw naam

    Uw email

    Uw telefoonnummer

    Uw bericht

    Ik ga akkoord met de privacyvoorwaarden. Lees hier ons privacybeleid (*)